vart ol web

 

Vårt Øl nr.3

 Vårt Øl nr.1 2021

Grasrot


Åpnerringer

 

 

1. side IPD2. side IPD

Beermaker's Dinner 2020

Logo

Oppdatert 2020-03-09, SteWo

20200306 175451For 5. året på rad inviterte Gildehallen og Bryggerhuset til Beermaker's Dinner. 20200306 175537Dette begynner vel nå å være som en tradisjon å regne.

40 privilegerte, påmeldte hadde møtt frem for å overvære denne fantastiske kvelden og vi ble møtt av en feststemt bryggerimester, Gard Karlsnes som serverte oss en Session IPL fra Bryggerhuset til velkomst.  Vert ved Gildehallen og aftenes kokk, Anders Lien, lot oss få smake på en rik og kremet skalldyrsuppe med asparges før vi satte oss til et vakkert dekket bord.


Aftenes meny var:

 • Østers og agurk
  Sjøkreps og blomkålpuré
  - Bryggerhuset BRUT IPA #01
 • Ratatouille
  - Bryggerhuset Juicy Session NEIPA
 • Tortilla med svin og eple
  - Aass Pinta
 • Blå ost med tilbehør
  - Bryggerhuset Fiken & Daddel Dubbel20200306 235304

Pause

 • Lettrøkt kveite med jordskokkskum
  - Bryggerhuset Pinnekjøtt Røykbock
 • Perlehøne og morkler
  - Aass Vienna Lager
 • Masipankake
  - Aass Bock
 • Karamellpopkorn og lemon curd
  - Bryggerhuset BRUT IPA #02 – Blueberry


20200306 183309Du verden for oppvartning vi fikk. Både Anders og Gard underholdt med historier om hhv mat og øl og vi fikk godt innblikk i både vått og tørt. På tross av at vi talte 40 gjester gikk serveringen utrolig greit. Med seg på laget hadde Anders og Gard to dyktige vertinner, Ann Karin Ustad og Connie Hovland, som sprang bena av seg for oss og serverte de nydelige rettene og sørget for at vi alltid hadde noe i glassene.

Kvelden gikk fort, den ene spennede retten etter den andre kom på bordet fulgt av godt avstemt drikke. Som man kan se av menyen ovenfor, ble det ikke spart på noe. Klokken ble godt over midnatt før vi fant veien ut i natten.

 

Aquavit-vandring 21. februar 2020

Referent Notarius Laila Tveten/Oppdatert 2020-03-08, SteWo20200221 183512

Den 21. februar, nøyaktig på Kong Harald V. sin fødselsdag arrangerte Den Drafneniske Bayeloge årets Aquavit-vandring. 

20200222 010535Som vanlig startet Oldermanden, Ernst Kammerhuber med følge sitt fakkeltog fra Torget hvorpå man toget og ned til direktørboligen, hvor selskapet skulle avholdes.

Foran i fakkeltoget ble som sedvanlig vår fane holdt, mens fakkelbærerne ropte i kor: Bayer til folket! 

I direktørboligen hadde 35 personer tatt plass for å overvære dette viktige brodermåltidet. Menyen var som vanlig, erter kjøtt og flesk, med bayer og en "lille en". 

Så kom aftenens høydepunkt, blindtest av 5 ulike akevitter. I år skulle disse testes:

 • Akevitt spesial
 • Lauritz Aquavit
 • Gammel Opland
 • Gilde Juleaquavit
 • Håvaldsen Aquavit

 20200222 010555

Aquavi quizNotarius, Laila Klem Tveten, stod som vanlig for denne del av samværet, og ble som vanlig skuffet over at deltagerne ikke hadde skaffet seg bedre kjennskap til disse edle varer.

Når fasit var oppgjort, var det kun 4 personer som hadde 3 rette. Dette var så dårlig resultat, at Notarius tok en sjefsavgjørelse på at premier ikke skulle deles ut. Men etter en liten diskusjon med seg selv, besluttet hun å trekke en vinner blant de beste. Denne trekningen vant Aud Sissel Solum.

Neste sak på programmet var svennenes fremføring, muntlig, om deres kunnskap om øl, og i særdeleshet det mørke. Kritikus, Reidar Pettersen, var ikke nådig i sin dom. Eksamensresultatene foreligger ikke før på St. Kjells dag i september, sikkert til stor spenning for de involverte .

Svennenes tilleggsoppgave er å bake bayerterte til kaffen. Disse smakte utmerket og ga dem nok et ekstra poeng.

Resten av kvelden foregikk med broderlig prat, og mingling for å bli kjent med de som var nye.

 

Vannaften i Gildehallen 5. februar 2020

Oppdatert: 06.02.2020 22.00, SteWo

Onsdag 5. februar 2020 hadde D.Ø.V. invitert til Vannaften i Aass Bryggeri sin storstue, Gildehallen. Utenfor hadde Drammen omsider blitt farget i hvitt av snøen som falt i helgen og det var riktig så vinterlig. Forholdene lå derfor så absolutt til rette for den gode stemningen og lune atmosfæren som Gildehallen alltid gir våre kjære medlemmer av verdens største ølklubb. At vi i tillegg får servert verdens beste øl i selskap med verdens beste ølvenner sørger for at stemningen blir topp.

Denne kvelden hadde over 100 venner av drammensølet funnet veien til Gildehallen. Men kanskje det mest gledelige var likevel at om lag en fjerdedel av de fremmøtte var nye besøkende som ønsket å stifte nærmere bekjentskap med vårt fellesskap.

20200205 190518Vår kjære formand, Egil Lindberg, åpnet kvelden med å ønske alle fremmøtte velkommen til en aften med god stemning og godt fellesskap. Han overlot deretter "ordet" til verdens beste Humlekor, D.Ø.V. sitt eget kor, som med muntre toner under sin dirigent, Vibeke Feness Berger, løftet stemningen ytterligere. Det ble sunget både norske, svenske og amerikanske sanger til de fremmøtte sin glede. Kulturministeren, Laila Klem Tveten, takket for sangen presiserte at Humlekoret er underlagt henne. Hun poengterte at koret alltid er på jakt etter nye20200205 190534 sangere og at selv om de for øyeblikket er i manko når det gjelder tenorer, er alle stemmer velkomne.

Etter musikkinnslaget var det på tide å få noe mer i glasset. Praten fløt lett og alle virket å hygge seg.

Viceformand, Britt Næssø Andersen, underholdt både gamle og nye fremmøtte med et kåseri, på rim, selvfølgelig, om ølet og livet. Det er moro å høre henne kåsere.

Som med det aller meste må også en aften i Gildehallen ta slutt. Og i Gildehallen slutter kvelden bestandig kl. 22. Samtidig som det er leit å bryte opp, er det også greit at det settes strek. Med tanke på antall fremmøtte og ikke minst det store antallet nye ølvenner, må man vel anse denne Vannaftenen som vellykket.

Aass på tapp

Oppdatert 20.01.2020 21:00, SteWo

Følg denne lenken for å se hvor du kan bli servert det gode øl fra Aass fra tappekran.

Smakspanelet 2019

Oppdatert; 20.01.2020 21:00, SteWo

D.Ø.V.s smakspanel foretok i 2019 en liten runde for å ta en titt på noen utesteder for å se og smake hvordan det gode øl fra Drammen blir presentert. Nedenfor presenteres et lite utvalg av byens serveringssteder og en subjektiv vurdering av stedet basert på smakspanelets representaner sine erfaringer:

1 KingsArms

2 Skjenkestua

3 SportsPub

4 RekordBar

5 Lauritz

6 Dickens

7 HomeBar

Svalbard høsten 2019

Forfattet: Høsten 2019, ArnAn
Oppdatert: 20.01.2020 20:00, SteWo

HØSTEN 2019 REISTE D.Ø.V. PÅ EN 4-DAGERS TUR TIL SVALBARD. VENTETIDEN FREM TIL AVREISEN VAR LANG MEN 26. SEPTEMBER VAR DET ENDELIG KLART FOR Å REISE FRA GARDEMOEN. IDEEN BAK TUREN BLE SÅDD ALLEREDE I MAI 2018 MEN DET VAR FØRST PÅ SLUTTEN AV ÅRET STYRET GIKK UT MED TILBUD OM DELTAKELSE TIL MEDLEMMER VIA D.Ø.V.S MEDIER. DET TOK IKKE LANG TID FØR DET VAR NOK PÅMELDTE, SÅ ALLEREDE TIDLIG I JANUAR VAR DET ET FAKTUM AT REISEN BLE EN REALITET. I TILLEGG TIL EN BASISPAKKE MED FLY, HOTELL OG HALVPENSJON BLE DET ETTER HVERT PRESENTERT ET RIKHOLDIG TILBUD AV PÅMELDINGSTURER. AKTIVITETENE SOM BLE PRESENTERT VARIERTE FRA ROLIGE MUSEUMSBESØK TIL MER ROBUSTE EVENTS SOM ISFJORDSAFARI I RIGG OG ATV KJØRING. MULIGHET FOR BÅTTUR TIL BARENTSBURG OG ISBREVANDRING VAR DET OGSÅ. FOR EN GRUPPE AV DE REISENDE, SKYDELAGET KRUD & PORCELAIN VAR DET NOK LØRDAGEN SOM BLE REISENS HØYDEPUNKT. VÅPEN VAR TATT MED HJEMMEFRA FOR Å KÅRE KONGEN AV SVALBARD. 

Ankomst torsdag 26.09.2019

Like etter ankomst til Longyardbyen ble vi tilbudt en guidet reise i buss i området rundt Camp Barentz inneLongyardbyen, turen inneholdt i tillegg en omvisning på Svalbard Museum. Turen var meget lærerik og ga deltakerne en god basiskunnskap for resten av oppholdet.

Den samme kvelden var det Arktisk Villmarksaften i Camp Barentz som sto på programmet. Vi ble skysset ut til campen i buss hvor vi ble møtt av guiden som utover kvelden ga oss et flott foredrag om Svalbard med tyngde på Isbjørnen. Et solid måltid bestående av Sodd som ble servert med rikelig tilhørende drikke hørte også med.

  

 Båttur til Esmarkbreen og Barentsburg fredag 27.09.2019

IsfjordenFredag morgen som var dag to på Svalbard hadde ca. 30 stykker valgt å følge båtturen som tok oss over til Esmarkbreen og videre til Barentsburg. Reisen i båt tok oss over en urolig Isfjorden og det var nok flere som følte ett visst ubehag i bølgene som rullet kraftig på M/S Langøysund på overfarten til Esmarkbreen. Vel fremme ved Esmarkbreen ble skipet lagt til ro og mannskapet gikk i gang med tilberedning av en smakfull lunsj som besto av blant annet grillet Hval. Etter mat kom det nok en godbit, whiskey smaking med is hentet fra breen. Så var det på nytt klart for å krysse Isfjorden, nå med det Russiske gruvesamfunnet Barentburg som mål. Været gikk under overfarten over til kraftig snøfall og når vi ankom Barentburg var det full snøstorm. Ved ankomst ble hentet i busser og fraktet opp til sentrum som består av en gate med noen få butikker, men i snøføyka valgte de fleste korteste vei til det lille bryggeriet Red Bear Brewery som ligger i hovedgaten. Her ble de smaking av Russisk øl før vi brukte føttene ned de mange trappene til den ventende M/S Langøysund. Ferden tilbake til Longyardbyen var noe roligere, da vi nærmet oss havn lettet været opp og vi fikk et fantastisk innblikk i øyas storslåtte natur.Vel fremme ved Hotellet var det middagsbuffet i restauranten som sto på menyen. menyen.Red Bear Brewery BarentzburgWhisky 

 

 

 

 

 

Longyeardbyen lørdag 28.09.2019

NordpoletLongyearbyen hadde også sitt og by på. Byen har flere museer som er åpent daglig og det er et et Longyearbyen3godt tilbud av kafeer, barer restauranter. Shopping er det også gode muligheter for, et besøk på Nordpolet er obligatorisk. Alkohol-utsalget på Svalbard har lenge hatt et godt utvalg av produkter fra Norge eldste bryggeri, mulig kan dette skyldes att en blid Drammenser er og møte blant reolene.

Et besøk på Svalbard Bryggeri, verdens nordligste var selvfølgelig også med i programmet. Jeg tror mange fikk en ny venn i dette bryggeriet, presentasjonen var både underholdene og smakfull.

Kveldens middag ble servert i Funktionærmessen Restaurant

 

Fottur over Larsbreen søndag 29.09.2019

IsbreenIsbreen2SarkofagenSøndag 29. var en liten gruppe på 7 personer tidlig ikledd turtøy for en vandring som i utgangspunktet skulle tatt oss opp til Trollsteinen. Like etter frokost ble vi hentet av en guide som fraktet gruppen i bil de første stykket. Været så bra ut da vi startet stigningen innerst i Adventsdalen oppover mot Larsbreen, men da vi kom høyer opp var tåken tetter. Vår guide besluttet att turen opp til Trollsteinen ikke var forsvarlig og tok oss isteden med på en rundtur over nevnte Larsbreen. Her fikk vi oppleve en vandring over isbreen som ga oss en opplevelse med flott natur og fra Sarkofagen en fantastisk utsikt over Longyardbyen. Den medbrakte lunsjen ble inntatt i en is grotte under breen, blåisen inne i grotten var fantastisk og de glinset i flere farger fra den over tusen år gamle speilblanke isen.

Søndagens middag ble servert i Restaurant Nansen på Hotellet.

 

Mandag 30.09.2019 var det klart for hjemreise, men før vi satte oss på flyet rakk vi et besøk på Svalbard Bryggeri. Her fikk vi servert smaksprøver fra bryggeriets sortiment og enkel fingermat. Vi fikk også servert en underholdene fortelling om hvordan Bryggeriet oppsto.

Vel hjemme i Drammen satt vi igjen med minner fra en fantastisk reise til Svalbard.


Deltakernes tilbakemeldinger:

Hei, hei

Vi takket for en flott tur og arbeidet dere hadde lagt ned på forhånd. Her var mye for pengene og mye å velge i for enhver smak👍

Veldig fornøyd

Guro & Arild


Jeg meldte meg på en tur til et meget spesielt sted.  Svalbard har stått på min ønskeliste i flere år.

Maken til fantastisk reisemål skal det letes lenge etter.  Opplevelsene sto i kø fra vi landet på flyplassen i Longyearbyen.   Middag i gamme, båttur til Barentsburg med besøk i en russisk pub,  fjelltur over Isbre.  Besøk på Verdens nordligste Bryggeri mm.

Middager nydelig tilrettelagt hver kveld.  Alt i alt meget godt fornøyd med hele turen.

Ønsker å sende en stor takk til de rette personene i Arrangementskommiteen.

Blir gjerne med på nye turer med en fantastisk gjeng.

Mvh Anne Lise


Utvilsomt årets høydepunkt for oss. Svært velorganisert tur sammen med 44 andre D.Ø.V.'ere.

Turen til Barentsburg var interessant, skytinga ble en kald opplevelse, men lærerik - og Camp Barentz satt oss i den rette Svalbard-stemningen.

Imponerende også å både få se og høre hva Spitsbergen bryggeri har fått til... 

På en skala fra 1 - 10 var dette en klar 11er!

Svein


Skydeselskabet Krut & Porcelain var selvfølgelig godt representert på D.Ø.V. turen til Svalbard. Vi lar heller ikke anledningen til å skyte gå fra oss når vi drar på tur, så hagler og korrekt skyte-antrekk var med i bagasjen.

Alle Porcelainsknuserne higer etter evig heder og ære. Denne gangen skulle vi konkurrere om titlene: KONGEN AV SVALBARD, STORKNUSERPRISEN og DYREVERNSPRISEN.

Det var et par kuldegrader, litt småglatt og veldig bratt opp til Gruve 3 hvor skytebanen lå. Den innleide bussen klarte ikke å kjøre helt opp til banen, så både skyttere og publikum fikk en bratt start på dagen, men veien opp bød på en fantastisk utsikt.

Så var vi klare for lerduejakt. Men, skyte resultatene ble ikke helt som forventet, og det hadde vi mange forklaringer på. Duene fløy ikke bare lavt, de fløy utrolig fort og langt vekk i fra oss og haglskuren vi sendte i deres retning. Var det kanskje lufttrykket på Svalbard som gjorde duenes ferd så annerledes? Eller var det rett og slett nervene og drømmen om heder og ære som påvirket våre mange bomskudd?  Men, som alltid, noen utmerket seg mer enn de andre.

Når Porcelainsknuserne var ferdige åpnet vi for Publikumsskyting, men til tross for intensivkurset vi ga i hagleskyting samt mange gode råd, forsto ihvertfall gjesteskytterne hvor vanskelig dette var.

Nå så vi alle frem til Aftershooting, bussturen tilbake til Longyearbyen ble meget hyggelig, der ble vi servert en gave fra vårt kjære bryggeri, sjelden har vel en AASS BAYER smakt bedre.

Til Aftershooting møtte 45 D.Ø.V. medlemmer, stemningen var upåklagelig.

I Skydeselskabet Krut & Porcelain er vi alle like, her er det ikke forskjell på gutt eller pike, den som øker sitt snitt mer enn alle andre blir KONGE, uansett kjønn. Kanskje litt politisk ukorekt syntes noen, men slik er det. Normalt tenker ikke Porcelainsknuserne på politikk, men vi er veldig opptatt av titler, og når vi kan toppe vår premieutdeling med besøk fra Stortinget, ja da sto jubelen i taket. Og dette ble absolutt ikke politisk ukorrekt, vi skulle jo kåre KONGEN AV SVALBARDD. Når Erna Solberg og Siv Jensen er i utlandet (og det var de denne helgen) da er det Kulturminister Trine Skei Grande som er fungerende Statsminister. Og hun var meget velvillig, stilte opp og kastet ekstra stor glans over vår premieutdeling, ikke engang for henne var det hverdagskost å utrope en KONGE. Fungerende Statsminister bevitnet også diplomene som forkynte at de som etter denne dag fortjente mest heder, ære og omtale er:

KONGEN AV SVALBARD: BJØRNAR RAPHAUG.

STORKNUSERPRISEN: ÅGE STEINAR STRAND

DYREVERNSPRISEN: TERJE PAULSEN

Vi løftet alle våre glass og skålte for de som hadde gjort seg fortjent til mest heder og ære, og man kunne høre Skydeselskabets «litt tilpassede» kamprop og skål gjalle.

La det runge fra Svalbard til Athen – LENGE LEVE KRUT & PORCELAIN

Hilsen Britt

 

 

 

Sesongavslutning for Humlekoret

Oppdatert: 13.06.2019 21.00, SteWo 

Humlekoret har hatt et travelt vårsemester i 2019. Koret har hatt mange opptredener både i Drammen og andre steder i tillegg til korseminar og de faste innslagene ved D.Ø.V. sine arrangementer i Gildehallen.
Humlekoret 20190604 Høsten 2018 var koret så heldig å få mange nye, sang-glade medlemmer. Disse har virkelig lagt seg i selen for å lære grunn-repertoaret i tillegg til en del nye sanger sammen med resten av gjengen. Dette har vært et løft for koret og det er nå skodd for å strekke seg mot nye mål og utfordringer.

Den 4. juni avsluttet Humlekoret vårsemesteret sitt med korkafé på Hallagerbakken skole i Oslo. For lesere som lurer på hva en korkafé er, så er det en uformell sammenkomst hvor flere kor synger sammen og opptrer for hverandre. Og som navnet tilsier, er det innslag av servering. Det var nok lite øl å få denne gangen, naturlig nok, men arrangøren, Holmlia Blandakor, hadde skaffet mange pølsekokere til anledningen. Dermed ble det pølsefest.

Holmlia Blandakor var arrangør denne gangen, mens Humlekoret og Vice Verca (fra Lier) var på besøk. Grunnen til denne sammensetningen er at Humlekorets dirigent og musikalske leder, Vibeke Feness Berger, også dirigerer for Vice Verca og har i tillegg tidligere en historie som dirigent for Holmlia Blandakor. Det var derfor ekstra hyggelig for både henne og korene å møtes på denne måten.

Som våre lesere forstår, er det stor aktivitet i koret, til glede for medlemmene og forhåpentlig vis de som måtte høre på. Så Vårt Øl oppfordrer selvfølgelig den som måtte ha lyst til å være med å melde sin interesse ved å følge anvisningene på denne siden.

28. april er en merkedag

Oppdatert: 27.04.2019 21.00, SteWo 

Den 28.april i det herrens år 1999 var 7 herrer samlet i Hemingways kjellerlokaler i Provinsstedet Oslo.

Herrenes formål var å opprette en undergruppe i D.Ø.V. tilsvarende det allerede eksisterende Rovfiskarlaget Duppen fra hovedstaden Drammen.

I tillegg til daværende Consul Wiggo Vinje var Dag Olberg, Gordon den Iseger, Rune Henning Gundersen, Hans Olav Flatemo og brødrene Lars og Martin Poverud til stede.

 

Utdrag fra konstitueringsmøte 28.04.1999:

Formannen vil først uttrykke sin glede og ære, samt ydmykhet. over at Rovfiskarlaget Floka i Oslo er et faktum.
Første sak på dagsorden var valg av navn.

De innkomne forslag var:Rusa-Snella-Sluken-Blodknuta-Floka. For all eftertid vil det stå skrevet i historien at navnet FLOKA enstemmig ble klappet inn.

Neste sak var valg av styre. I denne orden ble medlemmene foreslått og enstemmig klappet inn:

Formann Martin Poverud, Nestformann Lars Poverud, Kasserer Hans Olav Flatemo, Sekretær Roger Furseth, Styremedlemmer Rune Henning Gundersen og Gordon Den Iseger Varamedlem Dag Olberg.

Siste sak var når klekkeri(styremøter) skal avholdes. Det var full enighet om at den siste onsdag i hver måned passet alle i det nye styret. Klekkeriet avholdes i kjelleren på Hemingway-D.Ø.V.s stamsted i Oslo,

Møtet var signert av  formand  Martin Poverud

 

STATUTTER

Lars Poverud1. Rovfiskarlaget Floka er åpent for alle medlemmer i D.Ø.V. Det legges -spesielt vekt på familievennlige arrangementer, og kvinnelige D.Ø.V. medlemmer prioriteres ved opptak av nye fiskere.

2. Klekkeriet er Rovfiskarlagets øverste myndighet. Klekkeriet er direkte -underlagt D.Ø.V.s idrettspresident. Klekkeriet supplerer seg seiv. Klekkeriet utarbeider terminliste for hver sesong. Terminlisten skal omfatte de fleste former for fiske.

3.Det kan fiskes med alle lovlige sportslige redskaper. garn og rusefiske er ikke sportslig.

4. Fiskesesongen er fra august til april og omfatter sluk-,flue-,sjø-ferskvanns-,og isfiske. Sesongen avsluttes med en stilig fest der hovedmåltidet består av fisk. Det drikkes øl & dram dertil.

5. All fangst veies og noteres fortløpende gjennom sesongen av Oppsynsmann, eller den han bemyndiger. Under årsfesten kåres vinneren. Vinneren beæres på dertil egnet sted. D.Ø.V.s Styre forespørres om tillatelse til å dekorere vinneren med en medalje.

6. Rovfiskarlaget krever at når det fiskes i ferskvann, skal alle ha løst fisketrygdavgift og fiskekort for angjeldende sted. Floka's Klekkeri forbeholder seg retten til å kontrollere dette ved hver tur.

7. Rovfiskarlaget finansieres gjennom en deltageravgift på kr 25,-. Kassen skal tømmes ved årsfesten til subsidiering av denne.

8.. Antrekk ved turer/arrangementer: Grønn Sydvest.

Dagens.dagens

Oppdatert: 03.02.2019 16.00, SteWo

Som kanskje det observante medlem har oppdaget, tilbyr nå gode skjenkesteder øl fra tappekran under betegnelsen "Dagens". Aass Bryggeri har en ny linse som heter " Dagens". Navnet "Dagens" er forståelig for folk flest, og ekskluderer ingen ølsorter. Ønsket er å oppfordre til å få mer info om innholdet av bartender og skape litt nysgjerrighet. Vårt Øl ønsket å teste konseptet og valget falt denne gangen på Lauritz Pub i Drammen.

Lauritz dagensSom mange kjenner til, har Lauritz Pub en lun og varm atmosfære og bredt og rikholdig utvalg av ulike øl-sorter både fra våre lokale bryggerier, samt et godt innslag fra internasjonale bryggerier. Vårt Øl representerer D.Ø.V. og det var derfor kanskje ikke helt overrasende for våre lesere at valg av drikke også denne gangen falt på kortreist øl. Spesielt var vi nysgjerrige på dette med "Dagens", da. Bartender Silje kunne fortelle oss at bak "Dagens" denne dagen skjulte seg et lett mexicansk lagerøl a’la Corona, produsert av Bryggerhuset. Silje var velvilligheten selv og fortalte det hun visste om ølet.

Vårt Øl oppfordrer lesere og medlemmer til å prøve "Dagens" der det er å få. Utfordre bartender og kom gjerne med synspunkter og ønsker. Dette er et artig og spennende konsept som vi håper sprer seg.

Samtidig kan Vårt Øl røpe at Aass Bryggeri lanserer et nytt produkt i april/mai i år. Vi venter i spenning og vil selvfølgelig få komme tilbake til flere detaljer når dette foreligger.

Årets Første D.Ø.V. kveld 2019

Tekst og foto: Arnstein Andersen

Da var humlestaben i gang med vårsesongen og ett godt knippe med ivrige quizere var møtt opp på Gummibaren for å se om kunnskaps banken fortsatt var intakt etter noen uker avbrudd grunnet jule og nyttårsfeiring.

DØVkveld 201901For de involverte i åpner-ring prosjektet startet kvelden hektisk da det i løpet av de siste dagene var kommet inn flere større leveranser med ringer. Etter nøye veiing og notering av navn og gram viste det seg att det var innkommet i overkant av 30 kilo, noe som må sies å være en svært god start på året. Kvelden fortsate med gode samtaler rundt bordene som stadig fyltes opp med kjente og ukjente quizere.

Like før 20.00 entret Humlegeneralen Gummibaren. Svein Stubberud var tidligere i uken utsatt for en ubehagelig opplevelse da han var involvert i en bilbrann som resulterte i en brukket overarm, men det var ingen ting som tydet på att dette påvirker hans gode humør. Etter en noe uryddig Aass skål ble det informert fra samlingen Humlestaben gjennomførte på Pilotbryggeriet mandag. Verdt og merke seg er det att Landsfinalen i quiz i år faller på fredag 15. mars. Det er også ansatt 2 nye quizmaster i Drammens teamet. Knut Hølen og Michael Jørgensen vil begge bidra i gjennomføringen av quizen utover våren. D.Ø.V. arbeider også med etablering av nye Stamsteder og er i den forbindelse på søken etter nye quizmastere utenfor Hovedstaden Drammen, både i Kongsberg og Oslo er det stort behov for frivillige. Frivillige oppfordres til og ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Årets første quiz inneholdt god bredde blant spørsmålene som var av passe variabel vanskelighetsgrad, ros til quizmaker Bengt Martin.

Vinnerlaget som besto av Per Avdal, Dag Helge Andressen, Borgvald Moen og Jostein Moen vant med 237 poeng.

Pasta & Pils
- lett romjuls-mat

Tekst og foto: Arnstein Andersen


Julen kan bli en mektig opplevelse med kraftige middager i god kombinasjon med mektige Juleøl. Vi kommer her med noen tips for lette romjulsretter som kan nytes med en kald pilsner fra Aass.

Carbonara med Torsk
Pasta Carbonara er en italiensk klassikker som gjerne tilberedes med bacon/skinke, vi lager den med en Nordisk vri og serverer med stekte torske-loins i stedet.

OppskriftCarbonaramed torsk
200 g pasta tagliatelle
2 Egg
2 dl lettrømme
2 Torske loins på ca. 150 gram
Smør til steking
Hvitløksfedd + urter

 

Fremgangsmåte
Kok opp rikelig med pastavann og hold det varmt. Gni torskestykkene inn med urter. Timian, Estragon eller en krydderblanding beregnet for fisk vil passe. Bland sammen egg og lettrømme. Kok opp pastavannet igjen samtidig som du varmer opp en stekepanne med smør til middels varme og fres hakket hvitløk før de krydrede torskestykkene legges i for steking. Når pasta er ferdig kokt, la den renne fra seg og vend inn blandingen med egg og lettrømme. Hell over i egnede oppvarmede pastaskåler og legg de stekte fiskestykkene øverst. Dryss gjerne litt revet Parmesan over retten.
Nytes med brød, godt smør og kald pils fra Aass

 

Laks med tomat og erter.
I denne retten tilsetter vi godt med grønne erter og tomater som inneholder rikelig med antioksidanter. Kombinert med sunne omega oljer fra laksefileten samt urter blir dette en lett og smaksrik rett.

Pasta med laks 

Oppskrift
200g pasta
Grønne erter (fryst)
200 g cherry-tomat
400 g laksefilet
Hvitløksfedd
urter

 

Fremgangsmåte
Igjen koker vi opp rikelig med pastavann og holder dette varmt (under kokepunktet) Skjær opp laksen i små stykker 15-20 mm og legg til side. Varm så opp en stekepanne og la tomater, hvitløk og urter surre i smør. Kok opp pastavannet igjen og tilsett pasta la det koke til det gjenstår 2 minutter tilsett så laksebitene og grønne erter. Slå av kokevannet tilsett pasta, laks og erter i stekepannen sammen med tomat, hvitløk og urter, vend inn. Bland inn olivenolje før du fordeler på egnede oppvarmede skåler.

Brød, smør, revet parmesanost og avkjølt pilsner fra Aass hører med.

 

Lasagne alla Ingrid E Hovig
Denne lasagnen har jeg laget i snart 30 år etter en oppskrift fra en av Ingrid E Hovig sine kokebøker fra tidlig 70 tall. Hovig som forlot oss dette året har vært ett forbilde og mentor for de fleste kjendiskokker som vi nå får inn i tv ruten. Jeg tar med retten som en liten hyllest.

OppskriftLasagne
400 g kjøttde
200 g revet ost
1 rød paprika
1 løk
200 g sopp
Lasagneplater
Ca. 0,7 liter melk
Tomatsaus
200 g smør
5 ss hvetemel
Timian salt pepper.

Fremgangsmåte
Finhakk paprika, løk og sopp. Varm opp en stekepane og brun kjøttdeigen, tilsett de hakkede grønsakene på slutten. Sett stekeovnen på 220 grader. Lag en jevning av smør og mel i en gryte, rør så forsiktig inn melken til en tykk saus. Bland så inn tomatsausen (her e de lov å juksa litt og bruke en god ketchup) smak til med salt pepper og urter.
Så er det bare og finne frem en ildfast form og legge lasagneplater, saus, blandingen med grønnsaker og kjøttdeig lagvis. Begynn med ett lag saus, da brenner man ikke lasagneplaten som utgjør bunnen, topp så med revet ost.
Stekes midt i ovnen på 220 grader i 40 minutter.

Serveres gjerne med salat, brød og kald pils fra Aass.

 

 

 

 

Hvor ligger ditt hjerte?

Oppdatert 04.12.2018 21.27, SteWo

AassØl2De siste ukene har det foregått en debatt i lokal presse om hvorvidt det har noen betydning for ute- og serveringssteder at de kan levere lokalprodusert øl eller ei. Med en viss interesse ser vi at det hersker ulike oppfatninger om dette. Innehavere av enkelte av serveringsstedene hevder at det er et gammeldags tankesett å ha hovedfokus på øl produsert i drammensregionen og at vi som kunder og brukere også bør heve oss over dette og ta til takke med det som blir servert. Andre igjen, mener at Drammen og omegn har produsenter som lager det beste ølet som er å få, og derfor ikke vil at kundene skal få servert et produkt som ikke holder optimal kvalitet.

Redaksjonen i Vårt Øl og D.Ø.V. deler den siste oppfatningen. Vi ser nye serveringssteder som opererer med nasjonale avtaler av leveranse av drikke og har forståelse for at det vil finnes steder som er prisgitt slike avtaler. Samtidig ser vi også at mer frittstående etablissement velger bort lokalprodusert til fordel for varer som er masseprodusert andre steder i inn- og utland. Vi er fullstendig oppmerksom på at det ofte er et økonomisk spørsmål, og forstår at varer som er produsert i mindre serier kan få en høyere pris. Men det er vel her som andre steder; man betaler for det man får og at prisen også er et uttrykk for kvaliteten. Vår erfaring er imidlertid at lavere innkjøpspris ikke nødvendigvis gjenspeiles i prisen du som gjest og forbruker må akseptere.

Vårt Øl og D.Ø.V. mener derfor at vi aktivt bør gjøre våre valg. Vi må hegne om Norges eldste bryggeri og lokale produsenter, kjenne vår besøkelsestid og ha et bevisst forhold til hvor vi legger igjen våre midler.

Om du ønsker kvalitet og lokal styrke skulle valget være enkelt.

For ordens skyld, listen som er sakset fra Drammens Tidende er langt fra komplett. Både Gummibaren, Ypsilon Bar, Torggata Camping og Café Grua tilhører den første kategorien. 

svalbard

Høsten 2019 reiser forhåpentligvis 100 medlemmer fra Drammens Ølets Venner på studietur til Svalbard, og 1200 medlemmene som har registrert e-post adresse i D.Ø.V.s register mottar i disse dager invitasjon.

Oppdatert 2018-11-28 17:10, SteWo

Arbeidet med reisen startet allerede i mai, men det er først de siste ukene detaljene har falt på plass og D.Ø.V. har kunnet presentere et tilbud.
For Maltesere og Humler har tilbudet vært kjent en periode og de første påmeldte er allerede registrert.
Årsaken til at reisen ble lagt til siste helg i september er at Svalbard har benyttet nettopp denne helgen til ølrelaterte arrangementer, og med 100 medlemmer fra verdens største ølforening blir 2019 intet unntak.
D.Ø.V. vil i tiden fremover arbeide frem et underholdene program for medlemmene, Svalbard har ikke bare storslått natur og by på men også muligheter for aktiviteter vi er kjent med. Bland annet finnes det mulighet for alle våre undergrupper til og utøve sine grener. og det vil selvfølgelig bli opprettet et stamsted under besøket hvor de blir arrangert tradisjonell quiz.

På Svalbard finner vi også verdens nordligste bryggeri, bryggeriet ble tidligere dette år kjøpt opp av Mack bryggeri, nettopp for at Tromsøs stolthet fortsat skulle kunne benytte seg av denne tittelen. Et felles besøk på bryggeriet vil være selvskrevet.

De reisende vil også motta en tilvalgliste for opplevelses turer og det vil også fra D.Ø.V.s side arrangeres felles opplevelser.

Reisen går fra torsdag til mandag og inneholder i tillegg til fly og hotell 4 storslåtte middager fra Svalbards beste restauranter.

 

Svalbard 1

Svalbard 2

Merking av alkoholholdig drikke

Oppdatert 19.11.2018 19.41.43, SteWo

I kjølvannet av VG sin artikkel den 14. november 2018 har Vårt Øl mottatt reaksjoner. Vi har derfor vært i kontakt med Aass Bryggeri for å få kommentarer til dette forslaget. Vi kan berolige våre lesere med at bryggeriet innehar nødvendig kontroll.

Produktsjef Leif Eliassen kommer med følgende uttalelse til redaksjonen:
«Den ene halvdelen her er vi svært nær å oppfylle kravene til på 100 % av sortimentet. I forbindelse med at vi byttet til 2 kroner pant og design på majoriteten av produktene, så satte vi også inn næringsdeklarasjon i henhold til EU standard frivillig. har kun noen flaskeprodukter som mangler, men disse tar vi fortløpende når vi gå tomme for etiketter.»

Videre sier han om forslaget om advarsler:
«Det andre punktet som ønskes er en advarsel mot gravide og kjøring som de har i Storbritannia og USA. Her må eventuelle standardiserte symboler som skal på emballasjen utvikles først, så her er det litt vanskeligere å ligge i forkant siden vi ikke vet hva vi skal sette på.
I utkastet til forskrift, så står det implementering i 2021, så heldigvis et stykke unna.
»

Aass Bryggeri ønsker å beholde posisjonen på juleøl – lanserer nytt juleøl

Sist redigert: 2018-11-05 kl.19:43, SteWo

Disse dagene lanseres juleølene i butikker over hele Norge. I 2017 ble Aass Bryggeri sitt juleøl i butikkstyrke Norges mest solgte etter å ha vært nummer 2 noen år. Der ønsker Aass Bryggeri å bli værende. Nytt i 2018 er at Aass Bryggeri lanserer en ny juleølvariant for butikkene, i tillegg til juleølet som var Norges mest solgte i 2017.

Det er første gang på nesten 15 år at Aass lanserer et nytt juleøl for butikkene. Målet er denne gang å ta tilbake de gode terningkastene. Produktsjef Leif Eliassen forklarer:
"På 90 tallet, når Aass Bryggeri dominerte de høye terningkastene på juleøl, besto tester av 6-7 bryggerier og 10 ølsorter. I dag består en test av opp mot 100 ølsorter og konkurransen er mye skarpere. Hva som i testpanelets øyne er et godt juleøl har også endret seg. Det er de mer spesielle ølene som vinner tester i dag."

Det nye juleølet har fått navnet Bryggerimesterens juleøl og har vært jobbet med siden februar. Som navnet tilsier har Bryggerimesteren ved Aass, Rune Skuland, og leder for Pilotbryggeriet ved Aass, Gard Karlsnes, fått frie tøyler hva ingredienser angår. Det resulterte i et testbrygg som fikk tommel opp fra Drammens ølets venner i mai.

Bryggerimesteren støtte riktignok på noen utfordringer:
"Problemet var å skalere det opp til volumet som kreves i dagligvare. Blant annetinneholder brygget store mengder råvarer som ikke normalt benyttes så ofte ved bryggeriet. Det ligger derfor mye håndverk bak akkurat dette brygget."

Emballasjen er designet av drammensbyrået Deon og ølet kommer kun som en 0,33 boks. Selve ølet er et overgjæret, mørkt og fyldig juleøl tilsatt appelsin, vanilje og kanel.
"Det smaker sterkere enn 4,7 % vol. alkoholstyrke. Det pleier å være et godt tegn for et juleøl", avslutter Produktsjefen.

Bryggerimesterens juleol singelBryggerimesterens juleol 6pk


Premium


Aass Jule Uten

Juleølet 2018

Oppdatert: 10.11.2018 16.01, SteWo

Vårt Øl har fått tak i en beskrivelse av de ulike variantene av juleøl som Aass har produsert til sesongen i 2018. Det er ikke alltid like lett å beskrive smak og følelser skriftlig og vi oppfordrer derfor leserne til å gjøre seg sine egne erfaringer og utpeke sine egne favoritter blant det rike utvalget av øl fra Aass Bryggeri.

Aass Jule Uten: Dette er et undergjæret, alkoholfritt øl som er brygget etter renhetsloven. Ølet er mørkt av farge, har en god sødme og fruktighet som mørk lager. Bitterheten er middels, fargen er nøttebrun og skummet er kremfarget. Ølet passer godt til vilt, lam, svin og spekemat, - mat med relativt tunge smaker. Ølet er et godt, alkoholfritt alternativ til julemat. Ølet er tilgjengelig på 0,33 l flaske.

Aass Bryggerimesterens Juleøl: Aass Bryggeri sitt nye juleøl i 2018. Ølet er omtalt et et annet sted i Vårt Øl, men er likevel med i denne oversikten. Ølet er mørkebrunt av farge, skummet har farge som café au lait, det har moderat bitterhet og en god sødme og har god fruktighet, noe som ofte følger overgjæret øl. Bryggerimesterens Juleøl er ikke brygget etter renhetsloven, siden både appelsin, melasse, vanilje, kanel og havremalt i tillegg til de kjente 3, inngår som ingredienser i bryggingen av ølet. Ølet passer godt til mat med Aass Juleøl 033 flaskekraftige og tunge smaker. Ølet er i klasse D og er derfor tilgjengelig i dagligvarebutikker. Ølet selges i 0,33 l. boks.

Aass Juleøl, kl. D: Aass Juleøl er et nøttebrunt øl med søtlig og røstet aroma av korn og malt. Ølet har en fyldig smak med moderat sødme og balansert bitterhet. Skummet er kremfarget og ølet passer til mat med tunge og kraftige smaker. Ølet er undergjæret og brygget etter renhetsloven. Ølet er Norges kanskje mest foretrukne juleøl - et godt balansert mørkt øl, ikke for mektig - som er tilpasset norsk tradisjonell julemat. Ølet selges i 0,33 l. flaske og 0,5 l. boks.

Aass Juleøl Premium 033 flaskeAass Juleøl Premium: Aass Juleøl Premium er et kastanjebrunt øl med kraftig aroma av røstet korn, malt og frukt. Ølet har en fyldig smak med tydelig sødme og balansert bitterhet. Skummet er kremfarget og ølet passer til mat med tunge og kraftige smaker, f.eks. svin, lam, småvilt, men også oster og dessert. Ølet er undergjæret og brygget etter renhetsloven. Det originale juleølet er et sterkt lagerøl på 6,5%. Høyere alkohol prosent gir både mer fylde og større lagringspotensiale. Ølet kan trygt lagres i 18 måneder om lagringsforholdene er gode. Ølet er tilgjengelig i 0,33 l. flaske og 30 l stålfat (til serveringssteder).

Aass Juleøl Vellagret: Aass Juleøl vellagret er et nøttebrunt øl med kremfarget skum. Det har kraftig og balansert smak Aass Juleøl Vellagret 033 flaskesom en mørk og sterk ale. Dette ølet er overgjæret for å få den ekstra styrken. Ølet passer til mat med tunge og kraftige smaker, f.eks. svin, lam, småvilt, men også oster og dessert. Ølet er brygget etter renhetsloven. Rundt påsketider starter bryggingen av dette juleølet på 9% - det gir en større smaksutvikling over lengre tid og større lagringspotensiale. Ølet er tilgjengelig i 0,33 l. flaske.

Aass’ pilotbryggeri, Bryggerhuset har på tredje året fortsatt sin serie «7 slag til jul». De foregående årene har vi sett og drukket «Kokosmakronstout» og «Lussekatt-trippel». Men i år har man fraveket bakverk i navnet og kalt ølet «Fiken & daddel dubbel».
BryggerhusetØlet inneholder både tørket fikenpuré, tørkede dadler og melasse. Det er overgjæret og har en styrke på 8%, nok til å gi den gode og fyldige smaken.
Ølet egner seg godt for lagring for fremtiden langt ut over den anbefalte «best før». Men siden vi her snakker om et begrenset opplag, bør du ikke nøle med å smake. For øvrig er dette det typiske dessertølet for julebordsesongen.

Alt juleøl fra Aass og Bryggerhuset er selvfølgelig brygget og tappet i Drammen.

Bryggerhusets

SFbBox by psd to wordpress